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The 124th Annual General Meeting of the International Football Association Board (IFAB) took place in 
Zurich on 6 March 2010.  The amendments to the Laws of the Game approved at this meeting and the various 
instructions and directives issued are listed below. 
 
Amendments to the Laws of the Game and Decisions of the Board 
 
1.  Law 1 -- The Field of Play 
Goals 
 
Present Text  
The goalposts and crossbar must be made of wood, metal or other approved material.  They may be square, 
rectangular, round or elliptical in shape and must not be dangerous to players. 
 
New Text 
The goalposts and crossbar must be made of wood, metal or other approved material.  They must be square, 
rectangular, round or elliptical in shape and must not be dangerous to players. 
 
Reason 
The current definition has been clarified in order to indicate that goalposts of any other shape are not 
permitted. 
 
USSF Advice to Referees: The above change effectively limits the crossbar and goalposts to one of the four 
listed shapes.  No other shapes are permitted. 
 
 
2.  Law 5 – The Referee 
Interpretation of the Laws of the Game and Guidelines for Referees 
Injured Players 
 
Present Text 
Exceptions to this ruling are to be made only when: 

• a goalkeeper is injured 
• a goalkeeper and an outfield player have collided and need immediate attention 
• a severe injury has occurred, e.g. swallowed tongue, concussion, broken leg 

 
New Text 
Exceptions to this ruling are to be made only when: 

• a goalkeeper is injured 
• a goalkeeper and an outfield player have collided and need immediate attention 
• players from the same team have collided and need immediate attention 
• a severe injury has occurred, e.g. swallowed tongue, concussion, broken leg 

 
Reason 
It was considered unfair that players of the same team who collided were required to leave the field to receive 
treatment, leaving the team concerned at a numerical disadvantage. 
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USSF Advice to Referees: The new third bullet point extends the exception to be treated on the field to 
injuries resulting from the collision of two or more players on the same team.  The reference to “outfield 
player” in the second bullet point (collision of the goalkeeper and an outfield player) is interpreted to 
include any field player from either team. 
 
 
3. Law 5 – The Referee 
Interpretation of the Laws of the Game and Guidelines for Referees 
Injured Players 
 
Present Text 

• the stretcher-bearers should enter the field of play with a stretcher at the same time as the doctors to 
allow the player to be removed as quickly as possible  

 
New Text 

• the stretcher-bearers should enter the field of play with a stretcher following a signal from the referee  
 
Reason 
Stretcher-bearers’ mandatory entry onto the field of play for all injuries where a doctor is requested frequently 
caused unnecessary disruption of the game. 
 
USSF Advice to Referees: The effect of this change is to disconnect the referee’s call for medical person to 
attend to an injured player and the call for a stretcher.  The referee may permit the entry of medical 
personnel with or without stretcher-bearers at the same time, or may permit stretcher-bearers to enter the 
field after the entry of medical personnel, or may decide not to permit stretcher-bearers to enter at all if 
deemed not necessary. 
 
 
Other decisions of the IFAB 
 
1.  Law 1 – The Field of Play 
 
Interpretation of the Laws of the Game and Guidelines for Referees 
Logos and emblems 
 
The IFAB reiterated that the reproduction, whether real or virtual, of representative logos or emblems of 
FIFA, confederations, member associations, leagues, clubs or other bodies is forbidden on the field of play, 
the goal nets and the areas they enclose, the goals, the flagposts and their flags during playing time. 
 
Particular emphasis was placed on the fact that such logos may not be reproduced on corner flags. 
 
2. Goal-line technology 
(continuation of discussions at the 122nd Annual General Meeting) 
 
The use of goal-line technology and indeed technology in general within the game was rejected by majority 
decision. 
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3. Authoritative language for the Laws of the Game 
 
It was confirmed that in the event of any divergence between translations of the Laws of the Game, the 
English text is authoritative. 
 
4. Additional instructions to match officials 
 
It has been noted that certain associations and confederations are unilaterally issuing their own instructions 
and recommendations to referees within their territories concerning the enforcement of the Laws of the Game, 
thus increasing the chance of differing interpretations around the world.  We would like to reiterate that the 
International Football Association Board (or FIFA on its behalf) is the only body with the authority to issue 
such additional instructions concerning the Laws of the Game in order to ensure uniform application 
worldwide. 
 
Moreover, a special meeting of the International Football Association Board (IFAB) took place in Zurich on 
18 May 2010.  The amendments to the Laws of the Game approved are listed below. 
 
Amendments to the Laws of the Game and Decisions of the Board 
 
1. Law 14 – The Penalty Kick 
 
Interpretation of the Laws of the Game and Guidelines for Referees 
Procedure 
 
Present Text 
Feinting to take a penalty kick to confuse opponents is permitted as part of football.  However, if, in the 
opinion of the referee, the feinting is considered an act of unsporting behavior, the player must be cautioned. 
 
New Text 
Feinting in the run-up to take a penalty kick to confuse opponents is permitted as part of football.  
However, feinting to kick the ball once the player has completed his run-up is considered an 
infringement of Law 14 and an act of unsporting behavior for which the player must be cautioned. 
 
Reason 
In view of an increasing trend in players feinting to take a penalty kick to deceive the goalkeeper, it is 
necessary to clarify what is permitted and what action a referee must take in the event of an infringement 
 
USSF Advice to Referees:  Players may feint during the run to the ball (so long as this does not involve, in 
the opinion of the referee, excessive changes in direction or similar delays in the taking of the kick) but 
feinting actions once the run to the ball is complete are now to be considered a violation of Law 14 by the 
kicker.  This would include clearly stopping and waiting for a reaction by the goalkeeper before taking the 
kick or any similar clear hesitation after the run to the ball is complete and before kicking the ball into 
play.  In other words, once the kicker has reached the ball, the kick must be taken without hesitation or 
delay.  In most cases, the referee should allow the kick to proceed and then decide on the appropriate action 
to take based on the outcome of the kick: if the ball went into the net, the goal is canceled and the kick 
retaken; if the ball did not go into the net, an indirect free kick is given to the opposing team where the 
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violation occurred.  In either case, before play is restarted, the kicker must be cautioned for unsporting 
behavior. 
 
2. The fourth official 
The fourth official and the reserve assistant referee (bullet point 7) 
 
Present Text 
He must indicate to the referee when the wrong player is cautioned because of mistaken identity or when a 
player is not sent off having been seen to be given a second caution or when violent conduct occurs out of the 
view of the referee and assistant referees.  The referee, however, retains the authority to decide on all points 
connected with play. 
 
New Text 
He assists the referee to control the match in accordance with the Laws of the Game.  The referee, 
however, retains the authority to decide on all points connected with play. 
 
 
Reason 
It is considered that the scope of the fourth official’s duty to assist the referee should be extended to allow him 
to offer support and advice not only in the limited number of situations under the existing Laws of the Game. 
 
USSF Advice to Referees: The removal of the listed duties for the fourth official does not mean that they no 
longer are fourth official responsibilities.  As the Board explained, the change was for the purpose of 
broadening the areas of fourth official assistance to include anything which may pertain to assisting the 
referee to control the match.  The change emphasizes the importance of including in the pregame 
conference a discussion of the areas in which the referee wishes the fourth official to provide specific 
assistance. 
 
Entry into force of Laws of the Game 2010/2011 
The IFAB unanimously agreed that the decisions of the 124th IFAB Annual General Meeting and the special 
meeting of the International Football Association Board (IFAB) would come into force on 1 June 2010 and 
therefore apply for the 2010 FIFA World CupTM. 


