
TO THE MEMBERS OF FIFA 

Circular no. 1302 

Zurich, 31 May 2012 

SG/est 

Amendments to the laws of the Game - 2012/2013 

Dear Sir or Madam, 

FIF~ 
For the Game. For the World. 

The 126th Annual General Meeting of the International Football Association Board (IFAB) took place in 
Surrey (England) on 3 March 2012. The amendments to the Laws of the Game appraved at this 
meeting and the various instructions and directives issued are listed below. 

LAWS OF THE GAME AND DECISIONS OF THE BOARD 

1. Law 1 - The Field of Play 

Interpretation of the laws of the Game and Guidelines for Referees - Commercial 

advertising 

(submitted by FIFA) 

Present text New text 

Commercial advertising shall be at least 1 m Advertising on the ground shall be at least 1 m 

(1 yd) fram the boundary lines of the field of (1 yd) fram the boundary lines of the field of 

play. play. 

Upright advertising shall be at least: 

• 1 m (1 yd) from the touch lines of the 

field of play 

• the same distance from the goal line as 

the depth of the goal net, and 

• 1 m (1 yd) from the goal net 

Reason 

There should be no upright advertising within a one-metre area surrounding the goal net to allow an 

unrestricted view of the goal for match officials. 
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FIF~ 
Far the Game. Far the WarLd. 

The proposal was approved with some discretion accorded for certain stadiums where a full metre 

distance behind the goal may not be possible without major stadium work. 

2. Law 3 - The Number of Players 

(submitted by FIFA with amendments from the Scottish Football Association) 

Present text New text 

If a named substitute enters the field of play 
instead of a named player at the start of the 
match and the referee is not informed of 
this change: 

• the referee allows the named substitute 
to continue the match 

• no disciplinary sanction is taken against 
the named substitute 

• the number of substitutions allowed by 
the offending team is not reduced 

• the referee reports the incident to the 
appropriate authorities 

Reason 

It is not rare that a substitution is made prior to the start of the match and after the referee has been 

informed of the names of the players and substitutes. This is normally due to an injury of a player 

during the warm-up. If the referee is informed of the substitution, this is permitted but it is necessary 

to clarify how to proceed if the referee is not informed of the change. 

3. Law 4 - The Players' Equipment 

(submitted by The Football Association) 

Present text 

stockings 

New text 

stockings - if tape or similar material is 

applied externally it must be the same 
colour as that part of the stocking it is 

applied to 
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FIF~ 
Far the Game. Far the WarLd. 

Reason 

An increasing number of players are using excessive amounts of tape externallyon their socks. This 

can be a multitude of colours and completely changes the look of the sock. Th is can cause confusion, 

particularly for assistant referees who may need to look at the sock to determine who last played the 

ball before it went out of play. 

4. Law 8 - The Start and Restart of Play 

(submitted by The Football Association) 

Present text 

Infringements and sanctions 

The ball is dropped again: 

(" .) 

Reason 

New text 

Infringements and sanctions 

The ball is dropped again: 

(" .) 
If the ball enters the goal: 

• if a dropped ball is kicked directly into 
the opponents' goal, a goal kick is 

awarded 

• if a dropped ball is kicked directly into 
the team's own goal, a corner kick is 

awarded to the opposing team 

There have been a number of occasions where goals have been scored from "uncontested" dropped 

balls. This has put a great deal of pressure on the referee as he has to allow the goal to stand. We 

then have the unseemly situation where the opposition allows the team to score from the kick-off 

without any players trying to stop them in order to rebalance the game. 

5. Law 12 - Fouls and Misconduct 

Interpretation of the Laws of the Game and Guidelines for Referees - Disciplinary 

sanctions 

(submitted by FIFA) 

Present text New text 

Disciplinary sanctions Disciplinary sanctions 

There are circumstances when a caution for There are circumstances when a caution for 

unsporting behaviour is required when a player unsporting behaviour is required when a player 

deliberately handles the ball, e.g. when a player: deliberately handles the ball, e.g. when a player: 

• deliberately and blatantly handles the ball to • deliberately and blatantly handles the ball to 

prevent an opponent gaining possession prevent an opponent gaining possession 
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FIF~ 
For the Game. For the WorLd. 

Reason 

It is more important to punish the consequence that the hand ball created rather than the fact that it 

was blatant. In fact, a hand ball could be inconspicuous but certainly very important. Furthermore, it is 

difficult to define what is meant by "blatantly" (p. 113), and therefore to have a uniform 

interpretation, especially by referees from different countries or continents with very different 

experiences. Deleting the word "blatantly", and providing that if the hand ball prevented the 

opponent from gaining possession the player must be cautioned, makes the interpretation easier 

(p. 117). 

Other decisions of the IFAB 

1. Additional Assistant Referees (AARs) 

(submitted by FIFA) 

Note was taken that the final feedback on the AAR experiment was due by 31 May 2012, followed by 

the UEFA EURO 2012 final tournament analysis and concluding with a presentation to the IFAß special 

meeting on 5 July 2012. 

2. Goal-line technology (GlT) 

(submitted by FIFA) 

The members approved the recommendation to allow two companies, Hawk-Eye and 

GoaIRef/Fraunhofer, to progress to testing phase 2. 

3. FIFA Task Force Football 2014 

(submitted by FIFA and discussed at the second meeting of the Task Force on 25 October 2011 : 

the usa ge of radio communication and other equipment) 

Present text New text 

Other equipment Other equipment 

( ... ) ( .. . ) 
The use of radio communication systems The use of electronic communication systems 

between players and/or technical staff is not between players and/or technical staff is not 

permitted. permitted. 

Reason 

The current wording of "radio communication systems" does not reflect technological advances. 

4. Vanishing spray 

(submitted by FIFA) 

FIFA updated the members on the vanishing spray experiment during CONMEßOL's 2011 Copa 

America. It was explained that following the approval given to CONMEßOL by the IFAß on 5 March 
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For the Came. For the World. 

2011 for the experimental use of the 9.1Sm vanishing spray at the 2011 Copa America and other 

competitions, a detailed CONMEßOL report had been received by FIFA and the IFAß in October 2011 

which highlighted the results achieved. 

MAIN OßJECTIVES: 

1. Effective accomplishment of existing regulations, making the 9.1 Sm distance between the wall 

and the ball be unmistakably respected. 

2. Less time-wasting due to increased clarity on position and distance-setting . Additionally, with 

the use of a vanishing spray, there is more game time as the formation of the defending 

players is quicker. 

3. Vanishing spray is a new tool which will be a vital factor for fair play, thus avoiding 

confrontations between players and officials at set pieces. 

4 . Due to its low market price, vanishing spray may be acquired by all professional and amateur 

leagues. 

The members agreed that the use of such spray should be allowed and it should be up to each 

member association to decide whether to implement the use of the spray. 

5. Law 4 - The Players' Equipment 

(submitted by FIFA) 

The members approved the principle of wearing a headscarf, subject to referral to the FIFA Medical 

Committee for an analysis of its safety ahead of final approval at the S July meeting . 

6. 2014 FIFA World Cup Brazil™ regulations - preliminary competition 

(submitted by FIFA) 

It was explained that the 2014 FIFA World Cup ßrazil™ regulations state: 

"23 p/ayers may be entered on the match sheet (11 p/ayers and 12 substitutes). The 11 first-named 

players must start the match, the other 12 are designated as substitutes. " 

(regulations, p. 23) 

The Laws of the Game (Law 3), however, only allow a maximum of seven nominated substitutes. 

(Laws of the Game, p. 17). 

FIFA therefore retroactively sought permission to keep these regulations in their current form and 

allowa maximum of 12 nominated substitutes. 

-+ The Laws of the Game would therefore have to be amended as folIows: 

Present text New text 

Official competitions Official competitions 

Up to a maximum of three substitutes may be Up to a maximum of three substitutes may be 

used in any match played in an official used in any match played in an official 

competition organised under the auspices of competition organised under the auspices of 
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FIFA, the confederations or the member 

associations. The rules of the competition must 

state how many substitutes may be nominated, 

from three up to a maximum of seven. 

Reason 

FIF~ 
Far the Game. Far the Warld. 

FIFA, the confederations or the member 

associations. The rules of the competition must 

state how many substitutes may be nominated, 

from three up to a maximum of twelve. 

FIFA explained that the regulations do not make twelve substitutes compulsory. Coaches also have the 

advantage of working with the full group of players for matches that are played close together, for 

example over a weekend and the following midweek, and thus cover any issues related to injuries or 

technical decisions after the first match . The teams also have the advantage of having a third 

goalkeeper available to cover any last-minute injuries prior to the game. Finally, younger players have a 

serious advantage and benefit from sharing the dressing room and bench with experienced players 

and their professional environment, which is also a development factor. 

The proposal was approved and it was noted that the new regulation was already in force for the 

preliminary competition for the 2014 FIFA World Cup Brazil™. 

Implemen ta tion 

The decisions of this year's Annual General Meeting of the Board regarding changes to the Laws of 

the Game are binding for confederations and member associations as from 1 July 2012, but 

confederations or member associations whose current season has not ended by 1 July may delay the 

introduction of the adopted alterations to the Laws of the Game in their competitions until the 

beginning of their next season. 

Yours faithfully, 

e Valcke 
S retary General 

ce: FIFA Executive Committee 
FIFA Referees Committee 
Confederations 
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